Købmænd i fuld fart mod grøn omstilling

Solceller og varmegenvinding installeres over hele landet

Der er fart på den grønne omstilling blandt de frie købmænd. Mange er i gang med at installere solceller og anlæg til varmegenvinding, der mindsker strømforbruget og dæmper Co2 aftrykket til gavn for klimaet. I langt de fleste tilfælde sker det i samarbejde med KFI, der har oprettet særlige uddelingspuljer, hvor købmændene kan søge medfinansiering til blandt andet solceller og energioptimering.

 ”Bæredygtighed er et afgørende element i vores fremtidige strategi. Og det er vores ambition, at de selvstændige købmænd skal ligge helt fremme i feltet, når det gælder den grønne omstilling i dansk dagligvarehandel”, siger adm. direktør, Terje List.

KFI er pt. involveret i installationen og finansieringen af solcelleanlæg i 47 supermarkeder landet over i blandt andet MENY, SPAR og Min Købmand kæderne.

Et af eksemplerne er MENY i Kalundborg, der netop har fået installeret solceller på taget, som skal dække 15 procent af butikkens årlige forbrug af el. Og i den nyopførte SPAR i Rørvig dækker solcellerne hele butikkens behov for strøm, når solen skinner. 

Genbrug af overskudsvarmeGenanvendelse af overskudsvarme fra butikkernes kølesystemer er et andet område, hvor købmændene investerer i form af anlæg til varmegenvinding. Overskudsvarmen anvendes til opvarmning af butikken og til varmt vand. KFI er involveret i 29 projekter, hvor supermarkeder har fået eller er ved at få installeret varmegenvindingsanlæg. Det gælder blandt andet MENY i Solrød, der både har investeret i varmegenvinding og solceller.